NBD Biblion en kunstmatige intelligentie

Gepubliceerd op 12 april 2022 om 17:13

NBD Biblion heeft een knuppel in het hoenderhok gegooid door recensenten te ontslaan. Recensies gemaakt door mensen worden vervangen door recensies geproduceerd met behulp van kunstmatige intelligentie. Of, zoals NBD Biblion zelf in een bericht schrijft: 'Een nieuwe titel wordt door de computer volledig digitaal gelezen en slimme software kent met hoge precisie alle metadata toe en maakt hiervan een korte inhoudelijke tekst.'
Wat moet je hiervan denken?
Is dit een verbetering, omdat een mens subjectief werkt?
Of is het een verslechtering, omdat een computer het gewoon niet kan?

Die laatste vraag heb ik voorgelegd aan een gerenommeerde deskundige op het gebied van kunstmatige intelligentie.
Zijn antwoord luidde als volgt: 'Het hangt er denk ik vanaf wat die recensenten eigenlijk deden. Schreven ze alleen een korte samenvatting? Met de recente vooruitgang in K.I. kan dat namelijk behoorlijk goed automatisch gedaan worden -- er komen commerciële producten op de markt die goed werken (zie bijvoorbeeld het volgende artikel over OpenAI).

In het artikel wordt een voorbeeld gegeven van een samenvatting van Alice's Adventures in Wonderland.
Oordeel zelf door op het plaatje hierboven te klikken. Mijns inziens geen gekke samenvatting, toch?
Het lijkt mij dus alleszins de moeite waard om NBD-Biblion de ruimte te bieden om met behulp van K.I. samenvattingen te maken, mits het geven van een eind-OORDEEL maar weer bij de mens terecht komt. Niet alleen kunnen recensies dan sneller klaar zijn, maar ook wordt het dan mogelijk alle aangeboden boeken te beoordelen in plaats van bij voorbaat boeken te laten afvallen.


Als je dit artikel ook waardevol voor een ander vindt, deel het dan via de social-media-knoppen in de footer.

En als je op de hoogte wilt blijven van nieuwe blogs, volg mij dan op Twitter via de knop: