Woutertje Pieterse Prijs 2022 voor Terra Ultima

Gepubliceerd op 4 april 2022 om 19:57

De Woutertje Pieterse Prijs voor het beste kinderboek gaat dit jaar naar Terra Ultima, van illustrator Raoul Deleo en ontdekkingsreiziger Noah J. Stern. In mijn ogen volkomen terecht, tenminste als je het boek als volwassene leest. Het boek munt immers uit in stijl, taal, illustraties, fantasie, humor en leerzaamheid. Maar is het eigenlijk wel een kinderboek?

Geprezen kinderboeken zijn niet altijd geschikt voor kinderen

Bol.com geeft onder 'Productspecificaties' een aanbevolen leeftijd van 10 tot 100 jaar. Als 74-jarige hoor ik dus tot de doelgroep. Dat klopt helemaal, want ik vind het een geweldig boek. Maar..., dat het boek voor de basisschool wordt ingeschaald voor de groepen 7 en 8, dat kan toch niet serieus bedoeld zijn? Voor het gros van die leerlingen is het boek mijns inziens zowel qua taal als qua inhoud veel te moeilijk. Weliswaar zullen de wonderlijke dieren en de prachtige tekeningen ervan veel leerlingen van die leeftijd aanspreken. Maar, met zoveel moeilijke tekst is het boek toch ook geen prentenboek?

Terwijl ik probeerde een antwoord te formuleren op de vraag 'Is het nu wel of niet een kinderboek?', dacht ik terug aan een artikel dat ik ooit over dit onderwerp had gelezen. Het is weliswaar een artikel uit 1997, maar na herlezing ervan was mijn oordeel over het artikel in retrospectie toch: 'nog steeds actueel'. Ik wil u daarom dit artikel uit het DRS-Magazine niet onthouden.


Als je dit artikel ook waardevol voor een ander vindt, deel het dan via de social-media-knoppen in de footer.

En als je op de hoogte wilt blijven van nieuwe blogs, volg mij dan op Twitter via de knop: