Wat is de bedoeling van de actie DBOS?

DBOS is een afkorting van 'De Bibliotheek OP School'. 
De Bibliotheek Op School stimuleert kinderen en jongeren om meer te lezen. Dat gebeurt met deskundige leesconsulenten, met inspirerende boeken en een uitnodigende leesomgeving.
Om dat financieel mogelijk te maken hebben het onderwijs, de bibliotheek en de gemeente de handen ineen geslagen.
Sinds kort kan zo iedere school in het bezit komen van een collectie spannende, fantasierijke en leerzame boeken, en kunnen de leerkrachten die collectie op allerlei manieren inzetten om kinderen aan te moedigen om te lezen.
En dat is belangrijk. Want, zoals op de DBOS-site te lezen is:

De bibliotheek op school

Wie leest, leert de wereld!

Het maakt een groot verschil in het leven van kinderen en jongeren of ze lezen of niet. Want lezen is noodzakelijk voor het leren, zeker voor het leren op school. Wie goed kan lezen en teksten begrijpt, kan kennis opdoen en zich ontwikkelen.
Gaat het dan alleen om kennis? Nee, verhalen en gedichten helpen je kind en tiener ook om zich beter in te leven in een ander, en om meer begrip te hebben voor verschillen. Zo komen zij beter mee in de samenleving.

 

Opmerking 1
De Marloes-en-Pardoes-serie wordt al gebruikt op alle 33 basisscholen van de gemeente Het Hogeland. Bovendien helpt de schrijver van de serie ook mee bij het stimuleren van het lezen in de vorm van voorleessessies en andere activiteiten.
Een aardig voorbeeld daarvan is te zien in een korte video van de start van DBOS op de Hendrik de Cockschool. De begeleidende tekst bij deze video kun je hier bekijken.

Opmerking 2
De impact van de Marloes-en-Pardoes-serie bij het stimuleren van het lezen op school is groot, mede doordat DBOS in de provincie Groningen al volledig is uitgerold; en dat in tegenstelling tot sommige andere gebieden. Bijgaand kaartje geeft daar een beeld van. (Je kunt het kaartje vergroten door erop te klikken.)
Het valt daarbij op dat er sprake is van een duidelijke scheiding tussen het westen en het oosten van het land. Over de oorzaken daarvan verschijnt binnenkort een blog.


Wil je meer weten over het gebruik van de Marloes-en-Pardoes-serie in de klas, kijk dan onder de link de Basisschool.