Nog een keer NBD Biblion en de computer

Gepubliceerd op 1 mei 2022 om 16:58

Langzamerhand krijgt NBD Biblion steeds meer steun voor het inzetten van kunstmatige intelligentie bij het maken van aanschaf-informatieteksten. En die steun komt ook vaak uit de wereld van bekende schrijvers en recensenten.
Het mooiste voorbeeld van zo'n 'supporter' is misschien wel de grootste tegenstander van de K.I.-pogingen van NBD Biblion. Bijgaande foto licht al een tipje van die sluier op. Maar, er zijn natuurlijk ook échte voorstanders.
Een duidelijk voorbeeld daarvan trof ik op de website van
De Lage Landen: een website over kunst, taal en literatuur.

Ronald Giphart en kunstmatige intelligentie

Met de 'supporter' bedoel ik de bekende schrijver Ronald Giphart, die ruim vier jaar geleden zelf meewerkte aan een boek dat voor de helft geschreven is door een computer. Toch is Giphart uitgegroeid tot een groot tegenstander van de automatiseringsgolf. Misschien is Giphart juist bij dat schrijfexperiment van vier jaar geleden overtuigd geraakt van de onmacht van de computer.
Maar of dat echt zo is, kunt u zelf beoordelen door het volgende artikel van Kennislink te lezen.
Dan is het nu tijd eens te kijken naar een duidelijke voorstander van het NBD Biblion-avontuur: Anne van den Dool. Zij komt uit de wereld van schrijvers, recensenten en collectiespecialisten, en is in die zin toch tamelijk onverdacht. Zij schreef een artikel voor
De Lage Landen met de titel 'NBD Biblion vaart de juiste machinekoers'. Deze titel geeft haar conclusie al kernachtig weer.
Maar niet alleen de titel van haar artikel is 'to the point,' maar ook haar argumentatie ernaartoe. Voor die uitgebreide argumentatie verwijs ik u graag naar het artikel van De Lage Landen.


Als je dit artikel ook waardevol voor een ander vindt, deel het dan via de social-media-knoppen in de footer.

En als je op de hoogte wilt blijven van nieuwe blogs, volg mij dan op Twitter via de knop: