Grove taal in kinderboeken

Gepubliceerd op 24 mei 2022 om 17:45

In de maatschappij wordt het steeds 'gewoner' grove woorden te gebruiken. Ook politici doen dat steeds vaker; namen hoef ik wat dat betreft niet te noemen. En zolang die woorden alleen in de oren van een volwassene terecht komen, hoeft dat ook geen schade op te leveren. Maar moeten we het kinderoor niet wat meer ontzien?
In ieder geval is het een feit dat ook in kinderboeken vaak 'stevige taal' voorkomt. De beschikbare cijfers daarover zijn zelfs alarmerend.
In deze blog worden enkele van cijfers gepresenteerd, inclusief wat commentaar erop.

Mijn woordenschat op het gebied van 'grove taal' is niet erg groot. Maar om toch te weten waar het over gaat, heb ik in enkele rapporten gezocht naar het onderwerp 'Grove taal in kinderboeken'. Daarin vond ik woorden als:

rotzak, eikel, lummel, shit, fuck, donder op, zombie, rotkop, tieten, hamsterkots, oetlul, jezus, trut, hoer, gadverdamme, achterlijke, kont, machohufter, zeiknat, wijvenchantage, kankerlijer, kutmarrokaan, schele, vetzak, lul, enzovoort.

Volgens bovenstaande grafiek van 'Percentages kinderboeken met grove taal 2015-2021' is kennelijk het jaar 2020 voor grof taalgebruik een 'topjaar' geweest: ruim 60% van de kinderboeken bevatte toen grove taal. En dit cijfer wordt nog heftiger als we ons realiseren dat het bij deze grafiek alleen om bekroonde boeken gaat, zoals de boeken die van de Griffeljury (CPNB) een Zilveren Griffel of een Vlag en Wimpel hebben ontvangen, en de boeken die een nominatie van de Kinderjury hebben gekregen. Onder invloed van een aantal kritische artikelen in de media, is dit percentage in 2021 gelukkig weer wat gezakt. Maar, natuurlijk is deze daling nog geen garantie voor de toekomst.
De grafiek komt trouwens uit een rapport van de 'Bond tegen vloeken': een gedetailleerd rapport dat in ieder geval eindigt met enkele positieve kanttekeningen: onder andere dat nog steeds ongeveer de helft van de boeken helemaal geen grove taal bevat.
En voor zover het aan de schrijvers van de Marloes-en-Pardoes-serie ligt, zal dat ook zo blijven.

 

Als je dit artikel ook waardevol voor een ander vindt, deel het dan via de social-media-knoppen in de footer.

En als je op de hoogte wilt blijven van nieuwe blogs, volg mij dan op Twitter via de knop: